Tezsiz Yüksek Lisans Süreci

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS SÜRECİ

AMAÇ VE KAPSAM

Bu talimatın amacı, Enstitümüzde yürütülen tezsiz yüksek lisans programlarının eğitim, öğretim,  sınav ve mezuniyet süreçlerini açıklamaktır. Talimat, tezsiz yüksek lisans eğitim-öğretim programlarına, sınavlara ve mezuniyete ilişkin hükümleri kapsar.

DAYANAK

Bu talimat, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’ ne dayanılarak hazırlanmıştır.

SORUMLULUK

Talimatın hazırlanması, revize edilmesi ve yenilenmesi sorumluluğu Fen Bilimleri Enstitüsü’ne aittir. Uygulanmasından ise; Enstitü çalışanları, tezsiz yüksek lisans programı öğrencileri ve ilgili öğrencilerin danışmanları sorumludur.

TANIMLAR

Bu talimatta geçen;

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS): Bir dersin hedeflenen öğrenim çıktılarını kazanmak amacıyla planlanan öğrenim etkinliklerini başarıyla tamamlamak için gereken zamanı temel alarak belirlenen ve iş yüküne dayanan kredisini,

Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve dönem projesinde rehberlik eden öğretim üyesini,

Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü’nü,

ifade eder.

TALİMAT DETAYI

  1. Öğrenci, dönem projesi danışmanını (FR/400/04 no.lu form ile) en geç birinci yarıyılın sonuna kadar; danışmanıyla beraber belirlediği dönem projesi konusunu da (FR/400/05 no.lu form ile) en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar enstitüye önerir.
  2. Öğrenci tezsiz yüksek lisansa kayıt yaptırdığı dönemden itibaren, her dönem Akademik Takvimde belirtilen kayıt tarihleri içinde harcını yatırarak UBS üzerinden ders kaydını yapar, kayıt danışman tarafından onaylanır. Öğrenci Akademik Takvimde belirtilen ilgili tarih aralığında ders ekle-çıkar işlemi (FR/400/01 no.lu form ile) yapabilir.
  3. Öğrenci, ders aşamasında FBE 502 Araştırma Metotları ve Etik dersi dâhil toplam on (10) ders almalıdır. Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersin (Araştırma Metotları ve Etik) tezsiz yüksek lisans eğitimi sırasında alınması zorunludur.
  4. Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir.
  5. Bir dersten geçme notu en az CC’dir.
  6. Öğrenciler başarısız oldukları dersleri açıldığı ilk yarıyılda öncelikle tekrarlamak zorundadırlar. Ancak, başarısız olunan dersin yerine danışmanın onayı ile başka bir ders alınabilir. Öğrenci, genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla başarılı olduğu dersi tekrar ya da seçmeli başka bir dersi dönem başında enstitüye bir dilekçe ile bilgi vererek alabilir; bu durumda dersten en son alınan not geçerli olur.
  7. Türkçe eğitim veren programlara kayıtlı olan öğrenciler 65 ve üstü İngilizce yabancı dil puanına sahip oldukları takdirde derslerini İngilizce eğitim dilinde alabilirler, dönem projesini İngilizce yazabilirler.
  8. Programını tamamlama süresi, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
  9. Öğrenciye, öğrenimi sırasında, en az bir, en çok iki yarıyıl öğrenime ara verme izni verilebilir. Öğrenci, kayıt dondurma talebini FR/400/28 no.lu form ile enstitüye iletir. İzinli olunan dönem öğrenim süresinden sayılmaz.
  10. Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden ve 90 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje vermek zorundadır.  Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
  11. Öğrenci, mevcut ve yeni danışmanının onayı ve uygun bir gerekçesi olmak kaydıyla danışman değişikliği talep edebilir. (FR/400/10 no.lu form ile)
  12. Öğrenci, danışmanının onayı ve uygun bir gerekçesi olmak kaydıyla dönem projesi konusu değişikliği talep edebilir. (FR/400/06 no.lu form ile)
  13. Dönem projesini başarı ile teslim eden ve danışmanının onayından geçen öğrenci, projenin karton kapakla ciltlenmiş ve danışmanı tarafından imzalanmış 2 nüshasını Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi Teslim Formu (FR/400/07), Mezuniyet Talep Formu (FR/400/30), Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın İlişik Kesme Belgesi ve Öğrenci Kimlik Kartı ile birlikte Enstitüye teslim eder; mezuniyet işlemleri başlatılır.
  14. Mezuniyet not ortalaması en az 2.50/4.00 olmalıdır.
  15. Mezuniyet tarihi öğrencinin FR/400/30 no.lu form ile dönem projesini Enstitüye teslim ettiği tarihtir. Tüm koşulları sağlayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Enstitümüz eğitim ve öğretim başlangıç ve bitiş, yarıyıl sınav tarihleri, katkı payı/öğrenim ücreti yatırma, kayıt yenileme ile benzeri konular akademik takvimde belirtilir. Süreçler bu takvime göre işler.

İLGİLİ DOKÜMANLAR

  1. Ders Ekleme-Çıkarma Formu (FR/400/01)
  2. Tezsiz Yüksek Lisans Danışman Bildirim Formu (FR/400/04)
  3. Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi Bildirim Formu (FR/400/05)
  4. Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi Değişikliği Talep Formu (FR/400/06)
  5. Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi Teslim Formu (FR/400/07)
  6. Danışman Değişikliği Talep Formu (FR/400/10)
  7. Kayıt Dondurma Formu (FR/400/28)
  8. Mezuniyet Talebi Formu (FR/400/30)

 

Menüyü Kapat