Tezli Yüksek Lisans Süreci
TEZLİ YÜKSEK LİSANS SÜRECİ
AMAÇ VE KAPSAM
Bu talimatın amacı, Enstitümüzde yürütülen yüksek lisans programlarının eğitim, öğretim, sınav ve mezuniyet süreçlerini açıklamaktır.
Talimat, tezli yüksek lisans eğitim-öğretim programlarına, sınavlara ve mezuniyete ilişkin hükümleri kapsar.
DAYANAK
Bu talimat, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’ ne dayanılarak hazırlanmıştır.
SORUMLULUK
Talimatın hazırlanması, revize edilmesi ve yenilenmesi sorumluluğu Fen Bilimleri Enstitüsü’ne aittir. Uygulanmasından ise; Enstitü çalışanları, yüksek lisans programı öğrencileri, ilgili öğrencilerin danışmanları ve Anabilim Dalı Tez Kontrol Ekipleri sorumludur.
TANIMLAR
Bu talimatta geçen;
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS): Bir dersin hedeflenen öğrenim çıktılarını kazanmak amacıyla planlanan öğrenim etkinliklerini başarıyla tamamlamak için gereken zamanı temel alarak belirlenen ve iş yüküne dayanan kredisini,
Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez çalışması dönemlerinde rehberlik eden öğretim üyesini,
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü’nü,
Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nu,
İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeyi,
Tez: Tezli yüksek lisans eğitiminin amacına yönelik olarak hazırlanan bilimsel bir çalışmayı ve tez yazım kurallarına göre oluşturulmuş yazılı dokümanı,
Yabancı Dil Puanı: YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından alınan puanı,
YÖK: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığını,
ifade eder.
Ders Aşaması
- Öğrenci, tez danışmanını (FR/400/08 no.lu form ile) en geç birinci yarıyılın sonuna kadar; danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu da (FR/400/11 no.lu form ile) en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir.
- Öğrenci yüksek lisansa kayıt yaptırdığı dönemden itibaren, her dönem Akademik Takvimde belirtilen kayıt tarihleri içinde UBS üzerinden ders kaydını yapar, kayıt danışman tarafından onaylanır. Öğrenci Akademik Takvimde belirtilen ilgili tarih aralığında ders ekle-çıkar işlemi (FR/400/01 no.lu form ile) yapabilir.
- Öğrenci, ders aşamasında FBE 502 Araştırma Metotları ve Etik dersi dâhil toplam yedi (7) ders ve bir Seminer dersi almalıdır. Seminer sunumunu yapan öğrenci, ilgili formu (FR/400/27) doldurarak Enstitüye teslim eder.
- Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersin (FBE 502 Araştırma Metotları ve Etik) yüksek lisans eğitimi sırasında alınması zorunludur.
- Öğrenci, diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders alabilir (FR/400/02 no.lu form ile). Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir.
- Bir dersten geçme notu en az CC’dir. Seminer ve Uzmanlık Alanı derslerinde Geçti (G) veya Kaldı (K), tez çalışması ilgili dönemde başarılı seyretmesi halinde Olumlu (OL), tez başarı ile savunulduğunda Geçti (G) notu verilir.
- Öğrenciler başarısız oldukları dersleri açıldığı ilk yarıyılda öncelikle tekrarlamak zorundadırlar. Ancak, başarısız olunan dersin yerine danışmanın onayı ile başka bir ders alınabilir. Öğrenci, genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla başarılı olduğu dersi tekrar ya da seçmeli başka bir dersi dönem başında Enstitüye bir dilekçe ile bilgi vererek alabilir; bu durumda dersten en son alınan not geçerli olur.
- Türkçe eğitim veren programlara kayıtlı olan öğrenciler 65 ve üstü İngilizce yabancı dil puanına sahip oldukları takdirde derslerini İngilizce eğitim dilinde alabilirler, tezlerini İngilizce yazabilirler.
- Tezli yüksek lisans programının normal süresi dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Öğrenci dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlamalıdır. Tüm derslerini tamamlayamaması veya genel not ortalamasını en az 2,50 olarak sağlayamaması durumunda öğrencinin ilişiği kesilir. Beş ve altıncı yarıyıllarda öğrenciden katkı payı alınır.
- Öğrenciye, öğrenimi sırasında, en az bir, en çok iki yarıyıl öğrenime ara verme izni verilebilir. Öğrenci, kayıt dondurma talebini FR/400/28 no.lu form ile Enstitüye iletir. İzinli olunan dönem öğrenim süresinden sayılmaz.
Tez Aşaması
- Bir öğrenci yüksek lisans programı için gerekli olan en az yedi ders ve bir seminer dersini tamamladığı takdirde, tez çalışmasına başlar.
- Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, üniversite kadrosu içinden veya dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden ikinci tez danışmanı atanabilir. (FR/400/09 no.lu form ile önerilir.)
- Öğrenci, mevcut ve yeni danışmanının onayı ve uygun bir gerekçesi olmak kaydıyla danışman değişikliği talep edebilir. (FR/400/10 no.lu form ile)
- Öğrenci, danışmanının onayı ve uygun bir gerekçesi olmak kaydıyla tez konusu değişikliği talep edebilir. (FR/400/12 no.lu form ile)
- Yüksek lisans tez çalışmasının normal süresi iki yarıyıldır.
- Yüksek lisans tezini bir yarıyılda bitirmek isteyen öğrenci tez çalışmasını danışmanının önerisi, Enstitü Anabilim dalı uygun görüşü, Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile en az bir yarıyılda ve en fazla 60 AKTS alması koşulu ile tamamlayabilir. Bu talebin dönem başında dilekçe ile Enstitüye mutlaka bildirilmesi gerekir.
- Azami süre (6 yarıyıl) içerisinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
- Tez aşamasında ders kaydında Tez (24 AKTS) ve Uzmanlık Alanı (6 AKTS) dersleri seçilir.
Tez Savunma Hazırlığı
- Yüksek lisans tez savunma sınavından önce, ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte, öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar.
- Danışman, tezi savunulabilir olarak değerlendirdiği takdirde, tez Anabilim Dalı Tez Kontrol Ekibi tarafından kontrol edilir.
- Danışman, Tez Teslim Formunu (FR/400/13), teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu, Tez Benzerlik Raporu Formunu (FR/400/14), Tez Sınavı Jüri ve Tarih Öneri Formunu (FR/400/15) ve basılmış bir adet tezi, teklif edilen savunma sınavı tarihinden en az dört hafta önce Enstitüye teslim eder. Yüksek lisans tez savunma sınavının ne zaman yapılacağı danışmanın önerisi gözetilerek Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir ve yüksek lisans tez jüri üyelerine yazılı olarak bildirilir.
- Tez ve intihal yazılım programı raporu, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan sınav tarihinden en az 2 hafta önce öğrenci tarafından jüri üyelerine teslim edilmelidir. Jüri üyelerinin Tez Bireysel Değerlendirme Raporu Formu’nu (FR/400/16) tez savunmasından önce doldurmaları gerekmektedir.
- Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de üniversite dışından olmak üzere 3 veya 5 öğretim üyesinden oluşur. Jürinin 3 kişiden oluşması durumunda 2. Tez danışmanı jüri üyesi olamaz. Ayrıca iki yedek jüri üyesi (biri başka üniversiteden olmak üzere) belirlenir.
Tez Savunması
- Tez sınavı en az 60 dakika olup tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümlerinden oluşur. Tez sınavı, dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir.
- Tez savunma sınavından sonra, jüri dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında oy çokluğu veya oy birliğiyle kabul, ret veya düzeltme kararı verir ve bunu bir tutanakla (FR/400/17) belgeler. Bu karar, Enstitü Anabilim Dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir.
- Tez savunmasında başarılı olan öğrenci, mezuniyet aşamasına geçer.
- Ret alan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
- Düzeltme alan öğrenci 3 ay içerisinde aynı jüri önünde tekrar savunma yapar. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin ilişiği kesilir.
Mezuniyet Aşaması
- Tezini başarı ile savunan öğrenci, yazım kurallarına uygun olup olmadığını kontrol için ciltlenmemiş tezini Enstitüye teslim eder. Tezi, Enstitü yazım kuralları kontrolünden geçen öğrenci, tezin lacivert renginde ciltlenmiş ve jüri üyelerince imzalanmış 2 nüshasını (BAP desteği alındıysa 3 nüshasını) Mezuniyet Talep Formu (FR/400/30) ve ekleri ile birlikte, mezuniyet işlemlerinin yapılabilmesi için, en geç bir ay içerisinde Enstitüye teslim eder.
- Öğrenci, mezun olabilmek için FBE 502 Araştırma Metotları ve Etik dersi dâhil toplam yedi (7) ders, bir Seminer, Uzmanlık Alanı ve Tez Çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisini tamamlamış olmalıdır.
- Yüksek lisans öğrencisinin, mezun olabilmek için yayın şartı olarak, danışmanı ile birlikte tez çalışmasından üretilmiş olmak kaydıyla, ulusal/uluslararası hakemli bilimsel etkinliklerde en az bir kere sözlü veya poster sunumu yapmış olması veya ulusal/ uluslararası hakemli bilimsel bir dergide yayınlanmak üzere kabul edilmiş makalesi olması veya kabul edilmiş patent/faydalı model/endüstriyel tasarımını belgelemiş olması gerekir.
- Mezuniyet için not ortalaması en az 2.50/4.00 olmalıdır.
Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalanmış ciltli nüshasının (FR/400/30 no.lu form ile) teslim edildiği tarihtir. Tüm koşulları sağlayan öğrenciye yüksek lisans diploması verilir. Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Enstitü tarafından YÖK’e gönderilir.
Enstitümüz eğitim ve öğretim başlangıç ve bitiş, yarıyıl sonu sınav tarihleri, katkı payı/öğrenim ücreti yatırma, kayıt yenileme ile benzeri konular akademik takvimde belirtilir. Yukarıdaki süreçler bu takvime göre işler.
İLGİLİ DOKÜMANLAR
- Ders Ekleme-Çıkarma Formu (FR/400/01)
- Diğer Yüksek Öğretim Kurumlarından Ders Alma Formu (FR/400/02)
- Danışman Öneri Formu (FR/400/08)
- İkinci Danışman Öneri Formu (FR/400/09)
- Danışman Değişikliği Talep Formu (FR/400/10)
- Yüksek Lisans Tez Konusu Öneri Formu (FR/400/11)
- Yüksek Lisans Tez Konusu Değişikliği Talep Formu (FR/400/12)
- Tez Teslim Formu (FR/400/13)
- Tez Benzerlik Raporu Formu (FR/400/14)
- Tez Sınavı Jüri ve Tarih Öneri Formu (FR/400/15)
- Tez Bireysel Değerlendirme Raporu Formu (FR/400/16)
- Tez Savunma Sınavı Tutanağı Formu (FR/400/17)
- Seminer Tutanağı Formu (FR/400/27)
- Kayıt Dondurma Formu (FR/400/28)
- Mezuniyet Talebi Formu (FR/400/30)